Прилепска скара, ширден
ПРИЛЕП е познат по разнобројни манифестации како: пивофестот, театарските игри и слично. Прилеп е исклучително познат и по скарата, која е најубава на Балканот. Се прави плескавица, македонка, ловечка, но најпознато месо е Прилепскиот ширден
Ширден е македонско традиционално јадење, симбол на кулинарството во Прилеп. Во некои краеви на Македонија ова јадење се нарекува и сириштето на јагнето. Зборот ширден потекнува од истоимениот турски збор şirden, што го означува четвртиот дел од желудникот на преживарите. За прилепскиот ширден најчесто се користи внатрешниот орган на младо јагне кој претставува продолжение на желудникот. Традиционално се користат 3 вида месо (јагнешко, телешко и свинско), ориз и разни зачини. Покрената е иницијатива за брендирање на
овој кулинарски специјалитет во Прилеп.

овој кулинарски специјалитет во Прилеп.

Comments
Post a Comment